Rondreis Kazachstan en Kirgizië (20 dagen)

28 januari 2017 | no responses | 1354

Van Astana naar Bishkek. Ervaar de grootsheid van Kazachstan en laat je verrassen door ’s werelds mooiste onontdekte canyons. Per trein, per auto en te voet wisselen de vlaktes en het hooggebergte zich af. Drink ‘kumiz’ en zie velden vol edelweiss. Dit is de allermooiste reis om Centraal Azie te leren kennen.

Voor wie?

Deze reis is geschikt voor de (sportieve) avonturier (m/v). Zie jij er de lol van in om een busje later te pakken en zo een geweldig gesprek met locale herders te voeren? Hou je van lekker eten maar mag het ook eens wat eenvoudiger zijn? Dan ben jij klaar voor Centraal Azië! Wie neem jij mee?

Dagplanning

 

Dag 1

Aankomst in Nur Sultan

De overnachting is geboekt en alle deelnemers worden opgehaald van het vliegveld. Afhankelijk van jouw aankomsttijd is er ’s middags en ’s avonds tijd om de stad te verkennen. ’s Avonds dineren we gezamelijk.

Dag 2

Stad bekijken en trein halen

Vanmiddag om 16:30 stappen wij op de trein. Tot die tijd is er voldoende tijd om de absurde binnenstad van Nur Sultan te bekijken. Leg je hand in de gouden afdruk van de president en aanschouw het Ak Orda presidentieel paleis voordat we met de trein de oneindigheid van dit grote land inrijden.

Dag 3

Aankomst Almaty, rusten en stad bekijken

Na de enerverende treinreis is er ruimte om uit te rusten en om deze bijna Europees aandoende stad te bekijken. Tip: als je van Westers eten houdt; geniet er nog even van. 🙂

Dag 4

Inpakken huurauto en vertrek naar Altyn Emel

Door de bizarre, Las Vegas-achtige buitenwijken verlaten we Almaty met als doel het bijzondere natuurpark Altyn Emel. Met alle kleuren van de regenboog en uiteenlopend gevormde bergen een must see! We slapen vlakbij het bezoekerscentrum en regelen onze permits.

Dag 5

Aktau Mountains

Vandaag ontdek je wat wasborden zijn en je ontdekt dat Kazachstan meer biedt dan alleen steppe. We kamperen in de spectaculaire Aktau Mountains en er is tijd voor wandel-excursies. ’s Avonds koken we gezamenlijk.

Dag 6

Bezoek Singing dune en rotsformaties

Na een rustige ochtend hobbelen we over wasbordjes verder door het nationale park. We lunchen uitgebreid en aan het eind van de middag bezoeken we de Singing Dunes. Het zand dat het geluid van een opstijgend vliegtuig maakt wanneer het zand tussen je tenen doorglijdt. Aan de rand van het park verblijven we in een lokale accommodatie.

Dag 7

Charyn Canyon

Vroeg op vandaag! We rijden door de spectaculaire Canyons en bij goed weer zetten we onze tent op de rand voor de mooiste zonsondergang én zonsopkomst die je je kunt voorstellen. Een absoluut hoogtepunt!

Dag 8

Grensovergang Kirgizië

Door de prachtige valleien en met uitzicht op de immense Tian Shan bergen rijden we de ‘groene’ grens over naar Kirgizië. We lunchen ‘in het veld’ en vervolgen onze weg naar Karakol. Een geweldig stadje waar je superlokaal kunt eten en drinken, maar ook een echte goede kop koffie met cheese cake kunt krijgen! Verwen jezelf!

Dag 9

Rustdag en voorbereiding wandeltocht

Karakol is het vertrekpunt van vele prachtige (wandel)tochten. Hierdoor zijn er bovengemiddelde faciliteiten voor reizigers. Lees: goed internet en uitstekende koffie. Vandaag maken we ons klaar voor de driedaagse wandeltocht. Tas inpakken, chocolade inslaan en op tijd op bed.

Dag 10

Wandeltocht dag 1

Vroeg in de ochtend vertrekt onze transfer naar de start van de route. We lopen rustig door het brede dal totdat het pad scherp omhoog afbuigt. Een zware beklimming brengt ons in ons eerste kamp.

Dag 11

Wandeltocht dag 2

Na een stevig ontbijt vervolgen wij onze klim naar het Ala Kul Lake. De uitzichten over de machtige bergen rondom ons worden elke stap indrukwekkender. Het tekort aan zuurstof wordt goedgemaakt door een spectaculair panorama als we op 3820 meter hoogte de pas oversteken. Een lange afdaling brengt ons in het gehucht Sary Tash alwaar we kunnen genieten van natuurlijke hotsprings en warme thee. We overnachten hier in een guesthouse.

Dag 12

Wandeltocht dag 3

Vol ongeloof zie je een UAZ (oud Russisch legervoertuig) het pad opklauteren die wij aan het afdalen zijn. Je beseft je dat lopen waarschijnlijk comfortabeler is dan die ‘taxi’. We wandelen tot aan de weg en vanaf daar nemen we de bus terug naar Karakol. Een welverdiende douche en een zacht matras wachten hier op je.

Dag 13

s’ Werelds hoogste strand

Relaxed dobberen we in het verfrissende water van Issyk Kol, het op één na hoogste bergmeer ter wereld. En de enige met een prachtig wit zandstrand! Vandaag rusten we uit.

Dag 14

Seven Bulls & Fairytail Canyon

Met onze auto’s rijden we een stuk langs het Issyk Kol meer. De bijzondere landschappen en rotsformaties van de Seven Bulls en Fairytail Canyon zijn een bezoek waard. Vanavond slapen we in yurts direct aan het water. We dineren traditioneel en zien de zonsondergang de bergen om ons heen oranje kleuren.

Dag 15

Bezoek Soň-Köl

We rijden vandaag een flink stuk naar Soň-Köl. Onderweg zoeken we een mooie kampeerplek aan de rivier.

Dag 16

Bezoek Soň-Köl

Als een Kirgische Alpe d’Huez liggen er 21 haarspeldbochten tussen ons kamp en het Soň-Köl meer. We rijden een korte etappe vandaag en maken kamp aan de oevers van het meer. We verblijven in yurts en we nemen de hele dag om het indrukwekkende landschap in ons op te nemen. Wandelingen over de omliggende heuvels zijn mogelijk.

Dag 17

Rondje meer

We maken het rondje rond het meer vol en vervolgen onze weg richting de hoofdstad. We laten de oneindige berglandschappen achter ons en stiekem kijken we uit naar een lekkere capuccino of een biertje!

 

Dag 18

Bishkek ontdekken

Elke hoofdstad heeft iets speciaals. Zo ook Bishkek. Het is een bijzonder mix van Westerse invloeden en Kirgische roots. Iedereen kan op eigen gelegenheid ronddwalen in de stad. S’avonds ontmoeten we elkaar op het indrukwekkend verlichte Ala-Too plein en drinken we een borrel.

Dag 19

Terug naar Almaty

De laatste etappe in onze huurauto’s brengen ons terug in Kazachstan. De auto’s moeten leeg en de tassen worden ingepakt. Tijdens ons laatste diner samen blikken we terug op de avonturen van de afgelopen drie weken.

Dag 20

Terugreis naar Nederland

Een transfer brengt iedereen naar het vliegveld in Almaty en met nog meer reiswensen dan voor de tijd vertrek je naar Nederland.